de lonneker molen

De molen is gebouwd in 1850-1851 in opdracht van Benjamin Willem Blijdenstein. Hij liet een ronde bovenkruier bouwen. In de windwijzer bovenop de molen is het bewijs hiervan nog zichtbaar, de initialen BWB plus het jaartal 1851 zijn hierop aangebracht.

In 1962 is begonnen met de restauratie van de molen, Maar al spoedig bleek ook dat de restauratie niet meer was geweest dan een cosmetische ingreep.

De dorpsraad startte in de tachtiger jaren van de vorige eeuw een omvangrijk molenoffensief dat diende om de publieke opinie te bewerken en de bevolking warm te maken financieel mee te doen aan een grootschalige restauratie.

Op 31 augustus 1985 werd de gerestaureerde molen met de nodige feestelijkheden weer in gebruik genomen.

De Lonneker Molen kwam in 2016 in handen van de Stichting Erfgoed Lonneker. De Stichting kreeg de molen en het erf in erfpacht van de Gemeente Enschede.

In februari 2016 werd de molen gedeeltelijk door brand verwoest. Door snel reageren van de brandweer kon de schade beperkt blijven. Een deel van de rietenkap werd verwoest en binnen in de molen was er veel waterschade.
Met man en macht werd er gewerkt om de molen te herstellen. Een hele klus, maar door de inzet van velen kon de molen op koningsdag 2016 weer feestelijk in gebruik genomen worden.

In 2018 heeft het bestuur van Stichting Erfgoed Lonneker er voor gekozen weer onder de bekende naam van Stichting Lonneker molen verder te gaan. Het doel bleef hetzelfde: goed beheer en exploitatie van de Lonneker Molen.

Vandaag de dag worden er allerlei heerlijke producten bij de molen gemaakt, van broodbakmixen tot muesli en van cakemixen tot de beroemde pannenkoekenmix.

266px-Lonneker_molen_belt
 • Lokaal

  De molen staat op maar 8 kilometer van de winkel.

 • Authenthiek

  De molen maakt alle producten nog zoveel mogelijk op een authentieke manier.

 • Educatie

  De Lonneker Molen doet ook veel op het gebied van educatie

Ontmoet de producenten achter De Lonneker Molen

Theo Diepenmaat

Molenaar

Frank de Bont

Molenaar

Producten van De Lonneker Molen

Allerlei heerlijke producten van de molen!

De molen is nog steeds in gebruik door enthousiaste vrijwilligers en twee molenaars. Een echte aanrader om eens langs te gaan!

 • Cakemix
 • Muesli
 • Havermout vlokken
 • Pannenkoekenmix
 • Broodbakmix
lonneker molen
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial